skip to Main Content
De Warmtepomp In Nieuwbouwwoningen

De warmtepomp in nieuwbouwwoningen

Bericht Series: Nieuws

Een gasvrij huis

Woningen die gebouwd worden na juli 2018 mogen niet meer aangesloten worden op het gasnet. Dit om het plan van de overheid te verwezenlijken: heel Nederland moet energieneutraal zijn in 2050. Toch is het wel belangrijk dat ook uw nieuwbouwhuis verwarmd wordt. Het verwarmen van een huis zonder gas kan door middel van een warmtepomp. Deze pomp gebruikt energie uit de buitenlucht, de bodem of uit water om warmte te creëren. Deze warmte wordt vervolgens de kamer ingepompt. Dit alles gebeurt door een natuurkundig proces waarbij alleen elektriciteit nodig is. Het rendement is bovendien erg hoog: voor elk deel elektriciteit dat gebruikt wordt kunnen 4 delen energie van buiten gehaald worden. In andere woorden, 1 kWh stroom zorgt voor 5 kWh warmte.

Het type warmtepomp

Er zijn verschillende typen warmtepompen die geïnstalleerd kunnen worden in een nieuwbouwwoning. Welke pomp het beste bij uw woning past, hangt vooral af van de bouwlocatie. In waterwingebieden mag bijvoorbeeld geen bodembron aangelegd worden. Een pomp die energie uit de bodem haalt is hier dus onmogelijk. In andere gebieden in Nederland zijn luchtwarmtepompen weer niet toegestaan. Informeer daarom altijd goed welke pomp in uw regio geplaatst mag worden. U kunt kiezen uit drie verschillende opties:

  • Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit. Die energie wordt vervolgens omgezet naar warmte.
  • Een bodem-water warmtepomp haalt energie uit grondwater van 50 tot 150 meter diepte. Het installeren van dit soort pompen is wat ingrijpender en kost dus ook meer, maar is energiezuiniger, gaat langer mee en u kunt er in de zomer ook nog mee verkoelen.
  • Water-water warmtepompen halen energie uit oppervlaktewater of uit een warmte-koude opslag.

De isolatie van uw nieuwbouwwoning

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat u de mogelijkheid heeft om het huis zeer goed te isoleren. Dit is namelijk nodig voor het gebruik van een warmtepomp. De warmtepomp werkt niet wanneer het huis slecht of matig geïsoleerd is. Daarom moet u ervoor zorgen dat de woning voorzien is van goede

  • vloerisolatie
  • gevelisolatie
  • dakisolatie
  • kruipruimte isolatie
  • isolatieglas

In veel bestaande woningen is een van de bovenstaande elementen niet (voldoende) aanwezig. Dan heeft het installeren van een volledig elektrische warmtepomp geen zin. Er zou dan een verbouwing nodig zijn om het huis dusdanig aan te passen dat het wel voorzien is van de benodigde isolatie. Bij een nieuwbouwwoning heeft u de mogelijkheid om deze aanpassingen van tevoren al te maken. Bovendien hoeft u met goede installatie ook nog
eens minder te stoken. Zo bespaart u dus nog meer op de kosten!

Gaat u een nieuwe woning bouwen?

Bent u ook bezig met het bouwen van een nieuwe woning, of bent u dit binnenkort van plan? Neem dan eens contact op met onze specialisten van Cornelissen BV. Wij helpen u door te kijken welke warmtepomp het best geschikt is voor uw nieuwe woning. Ook kunt u bij ons terecht voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp. Twijfel niet, en neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


Installatiemonitor 2023

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44