3 handige tips om energie te besparen in uw woning
- 1.Hoe ook u kunt besparen met een warmtepomp
- 2.Tips voor duurzaam wonen
- 3.Hoe werkt een warmtepomp?
- 4.Voor- en nadelen zonne-energie
- 5.Duurzaam wonen met een warmtepomp
- 6.De switch naar gasloos wonen
- 7.3 handige tips om energie te besparen in uw woning
- 8.Wat de installatie van een warmtepomp u op kan leveren
- 9.Wat u kunt doen bij een storing van de cv-ketel
- 10.Met de warmtepomp wordt het klimaat verbeterd
- 11.Ook u kunt uw woning duurzaam verwarmen!
- 12.Heel Nederland klimaatneutraal in 2050
- 13.Wat is een hybride warmtepomp?
- 14.Klimaatbeheersing met luchtbehandeling
- 15.Het aanschaffen van een warmtepomp: waar moet u op letten?
- 16.Handige tips voor het installeren van een warmtepomp
- 17.De subsidie voor een warmtepomp: hoe zit dat eigenlijk?
- 18.Handige tips voor energieneutraal wonen
- 19.De warmtepomp in nieuwbouwwoningen
- 20.Handige tips om op uw energiekosten te besparen
- 21.Het geluid van een warmtepomp
- 22.Welk type warmtepomp is het best geschikt voor uw woning?
- 23.5 handige tips om duurzaam te wonen
- 24.Voor- en nadelen van een warmtepomp
- 25.Woning koelen met een warmtepomp
- 26.Installatiemonitor 2023
- 27.Nieuwsbrief – juni 2024
- 28.Onderhoudsmonteur voor warmtepompen steeds moeilijker te vinden.
- 29.Huidige gasnet niet geschikt voor waterstof
- 30.Is een slimme thuisbatterij de Juiste Keuze voor het Opslaan van Zonne-energie?
- 31.Geluid buitendeel warmtepomp. Geen probleem voor de meeste eigenaren
- 32.Het Stookseizoen is Begonnen. Tijd om Uw CV-Ketel te Controleren!
- 33.Gaat de subsidie op warmtepompen omlaag in 2025?
Voordelig voor milieu en portemonnee
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, het kan ook heel wat schelen in de portemonnee. Bijna de helft van de energie die verbruikt wordt in een gemiddeld huishouden gaat naar de verwarming. Hier is dus valt dus het meeste op te besparen. Maar ook op de andere kostenposten kan bezuinigd worden. Wij geven drie handige tips hoe u energie kunt besparen in uw woning.
Warmtepomp
In de een overgroot merendeel van de woningen komt het meeste energieverbruik door de verwarming en het opwarmen van kraanwater. Hiervoor wordt veel gas verbruik. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Gelukkig is er een alternatief voor het gebruik van gas: de warmtepomp. Dit is een apparaat dat door middel van een natuurkundig process energie uit de buitenlucht of de grond haalt, en dit vervolgens omzet tot warmte. Het apparaat pompt de warmte uit de buitenlucht dus eigenlijk naar binnen (vandaar de naam). Met dit systeem is er alleen elektriciteit nodig om de woning te verwarmen. Er zijn twee soorten warmtepompen: de volledig elektrische pomp en de hybride warmtepomp. De volledig elektrische pomp kan de cv-ketel helemaal vervangen. Wanneer deze pomp geïnstalleerd is, is er alleen nog maar een gasaansluiting nodig om op te koken. Wanneer dit ook elektrisch gebeurd is de woning volledig gasvrij. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel die al aanwezig is in uw huis. Deze dan alleen aanspringen voor het verwarmen van kraanwater of wanneer het erg koud is buiten. Het nadeel van de warmtepomp is wel dat het stroomverbruik na de installatie flink omhoog zal gaan. Echter is gas flink meer schadelijk voor het milieu dan stroom. Bovendien is gas ook duurder dan elektriciteit, waardoor u toch op uw maandelijkse lasten zult besparen, ook al gaat het stroomverbruik omhoog.
Zonnepanelen
U kunt natuurlijk ook besparen op uw elektriciteitsverbruik. Dit kan onder andere door het installeren van zonnepanelen. Door zonnepanelen op uw dak te installeren wekt u zelf uw eigen stroom op. Alle opgewekte stroom wordt in eerste instantie verwerkt in uw eigen verbruik. Verbruikt u meer dan de panelen opwekken, dan betaalt u extra bij aan de energieleverancier voor de stroom die u nog extra afneemt. Wekt u meer op dan u verbruikt, dan levert u dit aan de energieleverancier en wordt u gecompenseerd voor de extra opgewekte stroom. Hoe hoog die compensatie is, verschilt per leverancier. Als u ook gebruik maakt van een warmtepomp kan de extra stroom die de pomp verbruikt op deze manier dus gecompenseerd worden.
Let op de kleintjes
De warmtepomp en zonnepanelen zijn de manieren om de meeste energie te besparen, maar het is ook een flinke investering om ze te laten installeren in een woning. Gelukkig zijn er ook kleinere dingen die u kunt doen in huis om te besparen. Zo kunt u alle lampen vervangen door LED lampen. Een gemiddelde LED lamp gebruikt ongeveer 5 Watt per uur. Bij een ouderwetse gloeilamp kon dit al snel oplopen tot 60 Watt per uur. Ook het lager zetten van de verwarming en korter douchen kan al flink schelen op het energieverbruik. Zo blijkt maar dat niet alleen de grote aanpassingen zorgen voor besparing, maar het is ook verstandig om op de kleintjes te letten.