skip to Main Content
Voor- En Nadelen Van Een Warmtepomp

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Bericht Series: Nieuws

De warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame manier om uw huis te verwarmen. De warmtepomp haalt namelijk warmte uit de lucht of de bodem en pompt deze in uw woning. In plaats van gas gebruikt de pomp stroom om uw woning te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat het CO2-verbruik van uw woning flink vermindert, ook al is Nederlandse stroom nog niet 100% duurzaam. Wil u ook uw duurzame steentje bijdragen met een warmtepomp? We zetten hier de voor- en nadelen van de warmtepomp op een rijtje, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen van de warmtepomp

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u flink besparen op energie en kosten. Onderstaand ziet u de voordelen van de warmtepomp.

 • De warmtepomp maakt geen gebruik van gas. Dit is gunstig voor het milieu en uw portemonnee. Gas is namelijk flink duurder dan elektriciteit. Bovendien bent u niet meer afhankelijk van de onzekere gasprijzen.
 • Omdat de warmtepomp een alternatief is voor gas, kunt u er subsidie voor krijgen. De hoogte hiervan ligt tussen de €500,- en €2800,-
 • De pomp heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat de pomp er na die tijd mee ophoudt, het beloofde rendement wordt dan niet meer gehaald.
 • De warmtepomp vergt weinig onderhoud. Preventief onderhoud houdt de levensduur optimaal.
 • De warmtepomp heeft een hoog rendement, en verbruikt dus weinig energie om uw huis te verwarmen.

Nadelen warmtepomp

Tegenover de voordelen van de warmtepomp, staan (uiteraard) ook een nadelen. Let hier goed op voordat u overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp.
<ul)>

 • Een warmtepomp vereist een flinke investering. Voor een hybride warmtepomp betaalt u tussen €4.000,- en €7.000,-. Een all-electric warmtepomp kost tussen €5.000,- en €12.000,-.
 • Goed isolatie van uw woning is nodig. Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming biedt een all-electric warmtepomp weinig soelaas. Met een hybride warmtepomp komt u wel verder. Maar altijd geldt: hoe beter de isolatie van uw woning en hoe lager de temperatuur in uw verwarmingssysteem, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
 • U heeft meer ruimte nodig voor een warmtepomp dan voor een cv-ketel. Bij de all-electric variant, moet er naast de warmtepomp een boiler geplaatst worden voor warm tapwater. Bij een buitenlucht warmtepomp is er een extra buitendeel dat ongeveer 1m2 ruimte in beslag neemt.
 • Bekijk vooraf welk systeem het beste aansluit op uw huis. Niet elk systeem past in elk huis. Dit hangt af van het soort huis, de isolatie, de ruimte voor het systeem (binnen en buiten) en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is. En let op dat er bij een bodemwarmtepomp een bodembron geboord moet worden in de tuin.
 • Een warmtepomp maakt geluid. Plaats de buitenunit dus niet in de buurt van uw slaapkamerraam (of die van de buren).

  Meer informatie over warmtepompen

  Hopelijk heeft u met bovenstaande voldoende informatie over de voor- en nadelen van een warmtepomp. Weet dat u voor de installatie altijd een expert nodig heeft. Cornelissen BV is zo’n expert. Wij kunnen u verder uitgebreid informeren over de werking en de kosten van warmtepompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


Installatiemonitor 2023

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44