skip to Main Content
Voor- En Nadelen Zonne-energie

Voor- en nadelen zonne-energie

Bericht Series: Nieuws

Alles op een rijtje

U ziet ze waarschijnlijk steeds vaker op de daken liggen: zonnepanelen. Overweegt u om ze zelf ook op uw woning aan te brengen? Dan is het verstandig om de zaken op een rijtje te zetten. Wij hebben een handig lijstje gemaakt met de voor- en nadelen van zonnepanelen. Zo hopen wij u te helpen met uw beslissing.

Voordelen van zonnepanelen

  • Zonnepanelen zijn goed voor het milieu: zonnepanelen zijn een zeer milieuvriendelijke manier om stroom op te wekken. De zon is immers een onuitputbare bron. Bovendien komen er geen milieuonvriendelijke stoffen vrij tijdens het opwekken. De CO2 die vrijkomt tijdens het produceren van zonnepanelen is binnen 3 jaar weer terugverdiend.
  • U bespaart op uw energiekosten: door uw eigen stroom op te wekken hoeft u niet te betalen voor elektriciteit van andere partijen. Dit kan flink schelen in de kosten.
  • U ontvangt een vergoeding voor meerverbruik: u hoeft niet alleen minder te betalen, u krijgt waarschijnlijk ook nog eens geld terug. Wanneer u meer stroom opwekt dan u verbruikt, wordt u daarvoor vergoed. Op de site van uw energieleverancier is te vinden hoe hoog die vergoeding is.
  • De waarde van uw woning wordt vergroot: door zonnepanelen op uw dak te laten installeren wordt uw woning meer waard. Zonnepanelen zijn namelijk een investering voor de toekomst, ook voor de toekomstige bewoners wanneer u uw huis verkoopt.
  • U gaat niet mee met de elektriciteitsprijzen: de energiemarkt is erg onzeker. Door zonnepanelen te installeren bent u bestend tegen deze veranderingen. U wekt immers uw eigen energie op.

Nadelen van zonnepanelen

  • De prijs: ook al zijn de prijzen van het installeren van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald, het is nog altijd een flinke investering. Over het algemeen duurt het 7 tot 10 jaar om het geld weer terug te verdienen. Veel mensen vinden deze periode echter te lang.
  • Relatief lage levering: voor veel huishoudens zullen de zonnepanelen nog niet genoeg kunnen leveren om het elektriciteitsverbruik volledig te compenseren. Dit betekent dat er nog altijd stroom afgenomen zal moeten worden bij een energieleverancier.
  • Geschiktheid van de woning: de zon komt elke dag op, maar dat betekent niet dat de panelen altijd energie op kunnen wekken. Een ideale positie voor zonnepanelen is in een hoek van 35 à 40 graden op het zuiden gericht. Dit is echter niet altijd mogelijk bij elk huis.
  • Papierwerk: Bij het installeren van zonnepanelen komt aardig wat papierwerk kijken. Zo moet bijvoorbeeld iedereen die zonnepanelen heeft BTW betalen. Deze belasting kan teruggevraagd worden, maar dat moet u wel zelf regelen. Het is mogelijk om dit aan een specialist uit te besteden.
  • Het uiterlijk: veel mensen vinden dat zonnepanelen op het dak er niet mooi uit zien. Er zijn wel al bedrijven die zich bezighouden met dit probleem. Zo zijn er bijvoorbeeld dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Ideaal als u van plan bent een nieuw huis te bouwen.

Neem contact met ons op

Bent u na het lezen van deze blog van plan om zonnepanelen te installeren, of heeft u verder nog vragen? Bij Cornelissen BV helpen wij u graag verder. Neem eenvoudig contact met ons op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


Installatiemonitor 2023

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44