skip to Main Content
Hoe Werkt Een Warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Bericht Series: Nieuws

Van buiten naar binnen

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en pompt deze vervolgens naar binnen om het huis te verwarmen. Het klinkt mooi, maar hoe werkt het nu precies? En hoe kan het dat de warmtepomp een huis kan verwarmen zelfs als het buiten koud is? In deze blog leggen we uit hoe een warmtepomp zijn werk doet.

Een natuurkundig proces

De naam zegt het eigenlijk al: de warmtepomp pompt de warmte die in de buitenlucht te vinden is naar binnen. Dit gebeurt door middel van condensatie. In de pomp zit een koudemiddel dat ook wel Freon genoemd wordt. Dit middel condenseert al bij een zeer lage temperatuur. Door buitenlucht langs het middel te laten lopen gaat het koken. Het koudemiddel onttrekt de warmte uit de lucht om te kunnen koken. Het middel wordt in gasvorm langs water gevoerd waardoor het gaat condenseren. De warmte die hierbij vrijkomt zorgt er vervolgens voor dat het water opwarmt. De warmte van buiten is dus gebruikt om het water in het huis op te warmen door het gebruik van het koudemiddel. Er is voor dit proces elektriciteit nodig om het aan te sturen. Over het algemeen is er 1 deel elektriciteit nodig om 4 delen energie uit de buitenlucht te halen. In andere woorden, voor 1kWh elektriciteit produceert de pomp 5kWh warmte.

Soorten warmtepompen

Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp
  • Een hybride warmtepomp
  • Een ventilatiewarmtepomp

De volledig elektrische warmtepomp is het meest milieuvriendelijk. Bovendien kunt u met deze pomp het meeste besparen. Deze pomp werkt namelijk volledig op elektriciteit, wat betekent dat u in het huis geen gebruik meer maakt van gas voor de verwarming of om water te verwarmen. Als u bovendien ook elektrisch kookt bent u bij het gebruik van deze warmtepomp volledig van het gas af. De hybride warmtepomp is wel nog aangesloten op de cv-ketel, maar deze wordt alleen nog gebruikt bij erg koud weer en bij het verwarmen van het water. De ventilatiewarmtepomp is een vorm van hybride warmtepomp die gebruik maakt van de mechanische ventilatie die in sommige huizen aanwezig is. Deze pomp kan geplaatst worden in huizen waar warme lucht geventileerd wordt door een mechanisch afzuigsysteem. De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit deze lucht die vervolgens weer in de verwarming terecht komt.

Meer voordelen van de warmtepomp

Een mooi voordeel van de warmtepomp in tegenstelling tot het verwarmen van een woning op basis van gas is dat het proces ervoor zorgt dat de ruimte snel weer afgekoelt is wanneer u de verwarming uitzet. Dit is bijvoorbeeld voordelig wanneer u voor het slapen gaan nog lekker even een boek wilt lezen. De verwarming kan aan blijven wanneer u bezig bent, maar
koelt ook weer snel af wanneer u wilt gaan slapen. Bovendien kan het proces van de warmtepomp ook omgekeerd worden. Zo verwarmt het niet alleen de ruimte in de winter, maar kan de pomp in de zomer voor verkoeling zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


warmtepomp-installeren

Woning koelen met een warmtepomp

Duurzame manier van koelen We zijn met zijn allen druk bezig om Nederland te verduurzamen.…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44