skip to Main Content
Woning Koelen Met Een Warmtepomp

Woning koelen met een warmtepomp

Bericht Series: Nieuws

Duurzame manier van koelen

We zijn met zijn allen druk bezig om Nederland te verduurzamen. We zijn daarbij afhankelijk van de overheid en grote bedrijven die het daarin grotendeels voor het zeggen hebben. Maar wilt u ook uw steentje bijdragen? Dan is de aanschaf van een warmtepomp voor uw woning een heel goede groene stap. U sluit zich hierbij aan bij een van de klimaatdoelen van de overheid om Nederland zo snel mogelijk gasvrij te maken. Met een warmtepomp heeft u een duurzaam alternatief voor de oude vertrouwde cv-ketel. Zoals de naam als aangeeft kunt u met een warmtepomp uw huis verwarmen in de winter. Maar wist u dat u met een warmtepomp ook uw woning kunt koelen in de zomer? Twee vliegen in één klap dus. In dit blog leggen we u uit hoe dat werkt.

Huis koelen met een bodem/water warmtepomp

Met een bodem/water warmtepomp is het mogelijk om uw woning een paar graden te laten afkoelen. Deze manier van koelen kost u vrijwel niets. U verbruikt alleen wat pompenergie om het water rond te pompen tussen de bodem en het afgiftesysteem van uw huis. Deze manier van koelen noemen we passieve koeling, omdat we de bodem gebruiken als koude bron. Het mooie van deze manier van koelen is dat de warmte uit uw woning in de bodem wordt opgeslagen. De bodem warmt hierdoor een beetje op. En die warmte kunt u in de winter weer benutten voor het verwarmen van uw woning. Hoe duurzaam wilt u het hebben? Er kleeft een klein nadeel aan deze manier van koelen. Als de zomer erg warm en lang is, kan de bodem flink opwarmen. Dit kan betekenen dat koelen aan het einde van de zomer niet meer goed lukt.

Warmte onttrekken met lucht/water warmtepomp

Met een lucht/water warmtepomp kunt u warmte onttrekken uit uw huis met als resultaat dat het binnen minder warm wordt. Hierbij gaat het buitendeel van de warmtepomp draaien om de warmte uit de woning aan de buitenlucht af te geven. Hierbij wordt de werking van de warmtepomp dus omgedraaid. Deze koelmethode noemen we actieve topkoeling. Deze manier kost wel wat meer energie dan bij een bodem/water warmtepomp. De reden: de lucht is warm en er is geen koude bron. De werking van deze manier van uw woning koelen met een warmtepomp is in principe gelijk aan de werking van een koelkast.

Lucht/lucht warmtepomp als airconditioning

Er is nog een derde manier om uw woning te koelen met een warmtepomp. Met een lucht/lucht warmtepomp kunt de warmtepomp gebruiken als een airconditioning. U kunt hiermee uw woning afkoelen naar de door u gewenste temperatuur. Dit is een zeer actieve vorm van koelen, en die kost uiteraard best veel energie.

Meer informatie over koelen met een warmtepomp

Hopelijk heeft u met bovenstaande meer inzicht gekregen in de mogelijkheden van het koelen van uw woning met een warmtepomp. Vindt u dat interessant? Let er dan bij de aanschaf wel op dat de warmtepomp de optie tot koelen heeft. Die mogelijkheid hebben namelijk niet alle warmtepompen. U kunt bij Cornelissen Installatietechniek natuurlijk altijd terecht voor meer informatie en advies over het koelen van uw woning met een warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


warmtepomp-installeren

Woning koelen met een warmtepomp

Duurzame manier van koelen We zijn met zijn allen druk bezig om Nederland te verduurzamen.…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44