skip to Main Content
Heel Nederland Klimaatneutraal In 2050

Heel Nederland klimaatneutraal in 2050

Bericht Series: Nieuws

Het gasvrij maken van Nederland

Tussen 2018 en 2028 stelt het kabinet 435 miljoen euro beschikbaar voor het gasvrij maken van wijken in heel Nederland. Het doel van dit plan: Een klimaatneutraal Nederland in 2050. Huizen die na 2020 gebouwd worden, zijn in principe al volledig klimaatneutraal. Echter zouden de plannen nog steeds betekenen dat bijna 8 miljoen huizen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij worden. Er staat dus nog een hele klus voor de boeg. En is dit plan eigenlijk wel realistisch?

Alternatieven voor aardgas

In een gemiddelde woning wordt het meeste gas gebruikt voor het verwarmen van het huis.

Een alternatief voor deze manier verwarmen van de woning is een warmtepomp. Dit apparaat haalt energie uit de buitenlucht en pompt deze in de vorm van warmte naar binnen. Dit alles gebeurt door een natuurkundig proces waar geen gas bij aan te pas komt. Er is slechts elektriciteit nodig om de energie rond te pompen. Het rendement hiervan is hoog: voor elk deel stroom dat u gebruikt, worden 4 delen energie uit de buitenlucht gehaald die vervolgens het huis verwarmen. In andere woorden: 1 kWh elektriciteit zorgt voor 5 kWh warmte. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor het verwarmen van het huis en het kraanwater. Er is dan alleen nog gas nodig om op te koken. Dit kan vervolgens vervangen worden door een elektrisch fornuis. Dan is de woning compleet gasvrij.

Is klimaatneutraliteit in 2050 haalbaar?

De grote vraag is natuurlijk of het haalbaar is om in 2050 alle woningen klimaatneutraal te maken. De techniek is er om dit te realiseren, namelijk door het installeren van zonnepanelen en warmtepompen, en door elke woning goed te isoleren. Er zijn nog een aantal factoren die de ontwikkeling nog in de weg staan:

  • Het beleid van de overheid is erg onduidelijk. In januari 2019 zijn de belastingen op gas fors verhoogd. Dit betekent dat het verbruik van gas ‘bestraft’ wordt. De subsidies voor zaken als zonnepanelen gaan echter niet omhoog, dus het wordt in dat opzicht niet aantrekkelijk gemaakt om over te stappen op milieubewustere opties.
  • Als gevolg hiervan is het voor een groot deel van de mensen niet haalbaar om het klimaatneutraal maken van de woning uit eigen zak te betalen. De kosten van het loshalen van een woning van het aardgas kunnen oplopen tot €35.000,-.
  • Op dit moment is er bovendien lang niet genoeg personeel om alle bijna 8 miljoen woningen klimaatneutraal te maken. Een snelle berekening laat zien dat er per week zo’n 5000 huizen van het gas afgesloten zullen moeten worden. Per werkdag zijn dit dus 1000 huizen. Er zijn nu niet genoeg vakmensen om dit te behalen.

Bent u de plannen voor?

Wilt u de plannen van de overheid alvast voor zijn en zelf kijken wat de mogelijkheden zijn om uw woning gasvrij te verwarmen? Wij bieden u graag meer informatie. Neem bijvoorbeeld eens contact met ons op door het contactformulier in te vullen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws


Gaat de subsidie op warmtepompen omlaag in 2025?

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) blijft beschikbaar tot 2030, maar de komende jaren zal het…

Lees meer

Onze visie

Al ruim 115 jaar zijn wij het aanspreekpunt in Arnhem en omgeving voor kwalitatief hoogwaardige installaties voor particulier en zakelijk gebruik. Samen met ons maakt u de stap naar een energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallatie. Door te kiezen voor een duurzame oplossing verlaagt u de kosten op energieverbruik en draagt u bij aan een beter klimaat.

Meer over ons

Back To Top
026 443 36 44